A hónap kérdése

Milyen tünetek észlelésekor gondoljunk gerincferdülésre?

A gerincferdülés kezelésének kimenetele nagymértékben függ attól,hogy a kialakuláshoz képest,mikor kezdjük el a célzott terápiát. Laikus szülőként is könnyen észrevehető tünetei lehetnek a scoliosisnak.

Ezek a jellegzetes asszimetriák,mint pl. a medence egyik oldalra kitolódott helyzete, vagy magasabb állása. A két lapocka közti különbség, a vállak asszimetrikus magassága, a ferdén tartott nyak is ilyen tünet lehet. Ha a háti szakaszon van a görbület, akkor jellegzetes bordapúpot látunk valamelyik oldalon.

Az ágyéki szakaszon kialakult főgörbület már nem ennyire látványos, ott a gerinc melletti izomzat egyoldali megvastagodása lehet figyelmeztető. Ha csak annyit látunk,hogy “olyan furcsán áll” , “olyan furcsàn tartja magát”, de pontosan nem látjuk mitől, mindenképp érdemes szakemberhez fordulni, mert lehet,hogy ezzel hosszú évek kemény munkájától kíméljük meg gyermekünket és önmagunkat is.

Milyen kórképek kezelésére használjuk a lökéshullámot?
 
A lökéshullám kezelésnél a hallható akusztikus hullámok jelentősebb energiaveszteség nélkül haladnak át a páciens lágyszövetein és érik el a kezelendő, fájdalmas területet. A lökéshullámot az érintett terület felé irányítva a kálciumlerakódást oszlatja, fokozza az vérkeringést, élénkíti az anyagcserét. Ezáltal a fájdalom tényleges okát szünteti meg. 
 
Magánrendelőnkben a legmodernebb készülékkel történik a kezelés. A kezelés sikeressége akár már az első kezelés után érzékelhető, de hatását az 5.-10. kezelés után érezheti a kezelt páciens. A lökéshullámok a szövetekben elnyelődve csökkentik a gyulladást, így már néhány kezelés után jelentős fájdalom csökkenés következik be.

Miért nevezzük a csontritkulást „néma járványnak”?

A csontritkulás (osteoporosis) a csontváz generalizált betegsége, amelyben a csonttömeg fogyása, és a csontminőség romlása következik be anélkül, hogy a szerves és szervetlen alkotórészek aránya megváltozna. Kezdetben panaszmentes a kórfolyamat, ezért „néma járvány”nak is nevezzük, ami nem kedvez a korai felismerésnek.Bár a hajlamosító tényezők ismertek, mégis többnyire csak akkor figyelünk fel a már kialakult bajra, amikor komoly, vissza nem fordítható elváltozások, csonttörések is kialakultak.

porckorongsérv hatékonyan kezelhető gyógytornával?

A porckorongsérv az esetek többségében eredményesen kezelhető McKenzie módszerrel. Fontos, hogy az első panaszok jelentkezésénél szakemberhez forduljanak, mivel korai stádiumban a gyógyhajlam sokkal kedvezőbb.

Mit kell tudni az inkontinencia konzervatív terápiájáról?

Miért érdemes a női medencefenék izmokat (gátizmokat) edzeni? Milyen gyakorlatokat foglal magában a gátizom torna? Mit tehet egy nő annak érdekében, hogy elkerülje a vizelettartási problémák későbbi kialakulását?

Mit kell tudnunk a térd elülső keresztszalag (LCA) szakadásáról, orvosi ellátásáról és rehabilitációjáról?

Az elülső keresztszalag fontos stabilizáló funkciót tölt be, sérülése a térdízület instabilitását okozza. Mind konzervatív, mind operatív kezelése hosszú, kitartó gyógytornával lehet csak eredményes.