Stabilizáló tréning

Stabilizáló TréningIzmaink elsődleges szerepe a végtagok mozgatása, de vannak stabilizáló izmok, melyek a törzs stabilizálását végzik. Miközben mozgató izmaink mozgatják végtagjainkat, stabilizáló izmainknak a legideálisabb helyzetben kell tartaniuk medencénket, törzsünket. Ezeknek a stabilizáló izmoknak az optimális működése, megfelelő tónusa és ereje eredményezi az izomegyensúlyt.

Napjainkban az ülő életmód miatt gyakori, hogy bizonyos izmaink megrövidülnek, feszessé válnak, mások megnyúlnak és legyengülnek. Ennek következtében figyelhető meg egy kedvezőtlen „ördögi kör”, melynek következtében testtartásunk még hanyagabb lesz, hátunk fájdalmassá válik, medencénk helyzete is megváltozhat. Az izombalance megszűnésével gyengülnek a stabilizáló izmok, gyakran a mozgató izmok veszik át szerepüket, ami fájdalmakhoz, sérülésekhez, ízületi túlterheléshez vezet.

Stabilizáló TréningA medence és törzsstabilizáló tréning egyénre szabott, speciális torna, melynek segítségével optimális egyensúlyt alakítunk ki a csontok, az ízületek és az izmok között.  A torna során az ízületek megfelelő védelme mellett erősítjük a gyengült izmokat, nyújtjuk a megrövidülteket és visszaállítjuk az előnyös testtartást, megszüntetve ezzel a már kialakult fájdalmakat. Az erősítés a törzs izmait erősítő  statikus és dinamikus gyakorlatokat jelenti.  A degeneratív elváltozások, valamint rossz testtartás következtében kialakuló megrövidült feszes izmok megfelelő nyújtása is igen fontos, mivel rövidsége miatt nem képes megfelelően összehúzódni, így nem stabilizál kellőképpen, továbbá más izmok működését is gátolhatja. A különböző instabil felszíneken végzett egyensúlygyakorlatok, amelyek a megfelelő izmok harmonikus tónusát, működését állítják vissza, szintén részei a stabilizáló tréningnek.

Stabilizáló Tréning